2018 01 26 NocMuzeja009

Orahovica je u petak navečer bila dijelom 200 muzeja i 110 gradova i općina u Hrvatskoj, koji su obilježili trinaestu Noć muzeja. Ove godine glavna tema bila je „Muzej i sport“,  a svoje učešće u obilježavanju, pod olimpijskim geslom- važno je sudjelovati“,  dali su učenici osnovne i srednje škole iz Orahovice, Plivački klub, Nogometni klub „Papuk“, Teniski klub, Udruga „Jaglac“ i povjesničar-amater Duško Rađenović.

Dobrodošlicu brojnim posjetiteljima u ime organizatora, Grada Orahovice, Turističke zajednice i Gradske knjižnice,  poželjela je ravnateljica Gradske knjižnice Jelena Mihelčić, među ostalim podsjećajući, da je cilj Noći muzeja, prepoznavanje muzeja kao baštinske ustanove koja ima identitet a koji se može iskoristiti u održivom razvoju turizma ali i ovakvim sadržajima poticati na edukativno korištenje slobodnog vremena. Potom je gradonačelnica Ana-Marija Petin, zahvalila svima na sudjelovanju i iskazala zadovoljstvo što može otvoriti ovakav događaj; „ Izuzetno me raduje što smo organizirali Noć muzeja, jer, na žalost, prošlih godina u našem gradu nije bilo kontinuiteta ovoga sadržaja. Vjerujem da ćemo svi mi okupljeni pomoći u afirmaciji sporta u našem gradu među našim mladim sugrađanima, stavljajući u prvi plan, osim muzejskih vrijednosti i neke druge, koje su dio naše kulture življenja. Željela bih da Noć muzeja postane nezaobilazan, ne samo kulturni događaj u našem gradu već i turistički, jer svi vi koji tijekom noći prođete ovim prostorom, možete razgledajući eksponate s Ružice grada naučiti nešto i o povijesti Orahovice“, kazala je gradonačelnica Petin i proglasila Noć muzeja otvorenom. 

Potom su posjetitelji, osim što su razgledali osvojene pehare sa županijskih i državnih natjecanja, u kratkim prezentacijama čuli o sportskim uspjesima Sportskog školskog društva osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić, koji djeluje kroz programe, natjecanja i projekte a iz sportskog kuta,kroz aktivnosti Školskog sportskog kluba „Viktoria“, odbojku, košarku, rukomet, stolni tenis i kros,  predstavili su se i učenici srednje škole Stjepan Ivšić. Plivački klub je video prezentacijom i izlaganjem brojnih osvojenih medalja govorio o svojim uspjesima, a nogometaši i tenisači izložili su svoje nagrade i pehare. Zanimljivu priču argumentiranu izložbom fotografija iz obiteljske zbirke, o počecima organiziranog bavljenja sportom u Orahovici, koje datira  od davne 1925.godine,  posjetiteljima je ispričao orahovački povjesničar amater Duško Rađenović. U Orahovici se najprije igrao nogomet, potom 1927.godine osnovan je ženski rukometni klub, igrao se tenis, a zabilježeno je i mačevanje. Stari Orahovčani bavili su se tridesetih godina prošlog stoljeća i planinarenjem i skijanjem. Svoje sportske aktivnosti predstavili su i članovi Udruge „Jaglac“ Orahovica, koji su izmamili oduševljenje svih posjetitelja, predstavljajući svoje uspjehe u sportskim natjecanjima pod okriljem Hrvatskog saveza udruga s intelektualnim teškoćama koji obuhvaća 31 udrugu i organizator je sportskih susreta. Prošle godine sudjelovali su na sportskim susretima u Pločama iz kojih su se vratili s osvojenim medaljama i peharima. Sudjelovali su i na drugim sportskim natjecanjima u organizaciji Saveza osoba s invaliditetom, Vukovarske udruge „Golubica“ i na Danu udruga grada Orahovica.

Izloženi eksponati s Ružice grada u prostorima gradskog muzeja, pobudili su veliko zanimanje posjetitelja, među kojima je bilo i onih koji su prvi put ušli u muzejski prostor grada Orahovice. (G.J.V.)

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Fišijada 2018.

VinskaKraljica2018

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2018.

Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

Proracun u malom 2017 kopija

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

GospodarenjeOtpadom

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

kamere park

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 27 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 65

Jučer 475

Ovaj tjedan 3076

Ovaj mjesec 12849

Ukupno 1904290