2017 10 30 Prezentacija3DPrinter003

U ponedjeljak 30. listopada 2017. u maloj gradskoj vijećnici  Grada Orahovice, održana je prezentacija 3D printera  koju je vodio Neven Poljak, stručnjak u tom području.

Poljak je u uvodnoj  kratkoj prezentaciji  objasnio da je 3D ispis način brze izrade prototipa kojim se uređajima zasnovanima na patentiranoj 3D tehnologiji „ispisuju”, tj. direktno iz 3D CAD programa izrađuju fizički predmeti u prostoru. Svi takvi printeri rade više-manje na isti način: rastaljuju žicu (tzv. filament) od materijala koji se zovu PLA (polilaktid, bio-razgradiv) i ABS (od kojeg se npr. rade LEGO-kocke), te s tim rastaljenim medijem crtaju po podlozi. Potom se podloga pomakne za djeličak milimetra prema dolje, a glava printera na već postojeći nacrta novi sloj. Koristeći se ovim mogućnostima 3D-printera znatno se skraćuje vrijeme izrade i povećava razina kvaliteta modela i prototipa.

Područja primjene 3D-printera su: arhitektura, dizajn, informatika, edukacija, strojarstvo, metalurgija, medicina, bio-modeliranje, geo-info sistemi, molekularna kemija, izrada igračaka za djecu i dr.

Poljak je gradonačelnici Ana-Mariji Petin ponudio daljnju suradnju,  koja je moguća  organiziranjem prezentacija u dječjem vrtiću i školama, gdje bi djeci i učenicima prezentirao mogućnost da svoju ideju pretvore u proizvod kojega će printer isprintati u 3D tehnologiji. Time bi, smatra Poljak, potaknuli interes djece za ovaj vid tehnologije.

Nakon prezentacije Poljak je pokazao način rada 3D printera te pripreme u softveru za izradu 3D modela. 

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

Pretraživanje

smjestaj

Proracun u malom 2017 kopija

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

BanerZaLink

Strategija

 

Javni poziv za udruge 2017. - Rezultati

Javni poziv udrugama 2017

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

Lokalna akcijska grupa

lag papuk.fw

Virtualna šetnja Orahovicom

virtualnasetnja

kamere park

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 153 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 738

Jučer 562

Ovaj tjedan 738

Ovaj mjesec 14465

Ukupno 1601254