2017 10 04 DrugaBojna011

U organizaciji  Udruge HVIDR-a  Orahovica i  u suradnji s Gradom  Orahovica, obilježena je 4. listopada 2017., 26. obljetnica osnutka 2. bojne 132. brigade HV Našice, koja je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća  kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Time su,  izaslanik Ministra  branitelja Tome Medveda,  zamjenik zapovjednika  2. bojne,  pukovnik Goran Sokol, izaslanstvo  2. bojne 132. brigade HV Našice-Orahovica, izaslanstvo županije Virovitičko-podravske županije,  zamjenik gradonačelnice Dalibor Fofonjka, te predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada,  odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

O ustroju i ratnom putu 2.bojne, govorio je u ime zapovjednika Ivana Husnjaka, njegov izaslanik Ivica Grgurić, ratni pomoćnik  zapovjednika za logistiku. Podsjetio je da je postupajući po zapovjedi,  Zapovjedništvo 107. brigade  HV Valpovo, izdalo zapovijed o ustroju 4. bojne 107. brigade  Valpovo.  Bojna je prvi put postrojena 4.listopada 1991. godine u Čačincima , a 10.studenog 1991.g. ulazi u ustrojbeni sastav 132 brigade HV Našice kao 2. orahovačka bojna, a ZNG kao A satnija. U svojoj zoni odgovornosti, bojna izvodi obrambene zadaće, sudjeluje u oslobađanju Papuka, potom drži položaj u Ivanovcu do 1992.g., zatim prelazi u rajon Modriča gdje, na žalost,  pogiba pet  branitelja. Kroz sastav 2.bojne   prošlo je 1200 branitelja, 20 branitelja je poginulo, a više od stotinu ranjeno ili povrijeđeno. Grgurić je naglasio da su pripadnici 2.bojne sudjelovali u ostvarenju hrvatskog sna i upravo zbog toga, rekao je Grgurić

- „teško je danas slušati priče o građanskom ratu, o izjednačavanju žrtve i agresora, o podizanju spomenika onima koji su rušili Hrvatsku i ubijali hrvatski narod. Upravo zbog svih poginulih naših suboraca, istinu o Domovinskom ratu, odgovorni smo prenijeti našim pokoljenjima“- istaknuo je Grgurić.

U ime Grada Orahovice, gradonačelnice Ana-Marije Petin i svoje osobno, zamjenik gradonačelnice Dalibor Fofonjka, zahvalio je na mogućnosti da sudjeluje u obilježavanju te značajne obljetnice i oda počast svim suborcima koji su svoj život dali za slobodu Hrvatske.

- „Jesmo li dobili ono za što smo se borili? Jesmo! Slobodu smo izborili, a  jesmo li dobili Slavoniju kakvu smo željeli, mislim da nismo. Zato  pred nama još traju borbe , da  našu Slavoniju dovedemo na mjesto kojem pripada,  po ljudima, bogatstvu prirode i po znanju“- rekao je zamjenik gradonačelnice Fofonjka. 

Nakon što je zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Darko Žužak , svim nazočnima čestitao  jubilej orahovačke bojne, skupu se u ime ministra branitelja Tome Medveda, obratio   izaslanik Goran Sokol, ratni zamjenik zapovjednika 2.bojne, koji je rekao da je  orahovačka bojna bila  popunjena preko broja i svih ustroja, jer su ljudi sa srcem, dragovoljno  branili svoj dom. -„Hrvatska je vodila pravedan i obrambeni rat“-, naglasio je Sokol i dodao da je bojna u združenim snagama sudjelovala u oslobađanju Papuka, a to područje  zapadne Slavonije bilo je, prvi borbeno oslobođeni teritorij na području RH.  

- „Bojna je na žalost imala i ozbiljne gubitke u ljudstvu i zbog toga su obljetnice  podsjetnik na dane hrabrosti i ponosa.  Ovo svečano okupljanje  svake godine je naše veliko i iskreno hvala,   za vašu nesebičnu i junačku ulogu u Domovinskom ratu. Ovim današnjim činom  zajedništva i sloge prisjećamo se svih heroja koji  na žalost, danas više nisu među nama. Najvažnija lekcija koju nas prošlost može naučiti jest da nam pomogne prepoznati vrijednost i  značaj naše sadašnjosti.  Naša je dužnost  da u ime Domovinskog rata i svih njegovih žrtava pronositi istinu o događajima i ljudima koji su za slobodu naše Države bili spremni dati svoj život“- rekao je na kraju izaslanik Ministra branitelja, Goran Sokol. (G.J.)

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2018.

Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

Proracun u malom 2017 kopija

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

GospodarenjeOtpadom

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

kamere park

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 173 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 335

Jučer 525

Ovaj tjedan 1265

Ovaj mjesec 11038

Ukupno 1902479