Blagdan Sv. LovreNakon svete mise, gradonačelnica se obratila mještanima i zahvalila im se na pozivu. Crkva sv. Lovre koja se nalazi se na brdašcu iznad sela, krije dugu povijesnu priču o kojoj malo tko zna.

Naime, crkveni toranj spasilo je par mještana ispred Turaka. Franjo Boljkovac, Grgo Bjelobradić, Šimun Jošavac, Tadija Prispilović i Kornelije Dorkić zakopali su zvono u "livadke" i dobro ga maskirali. Nakon točno 200 godina kada je opasnost prošla, nitko nije znao gdje je zvono točno zakopano, no pronašli su ga i postavili na novoizgrađenu Crkvu.

Nakon dugih godina prebačeno je u župu Feričanačku gdje je ostalo sve do prvog svjetskog rata, tada je skinuto i odnešeno u ratne ljevaonice za topove. Tako je završila povijest zvona kroz skoro četiri stoljeća kupljenog od mukotrpnog odricanja mještana ova dva sela za pet carskih dukata i dvanaest lisičjih koža.

Nakon svete mise, gradonačelnica se družila s mještanima uz razgovor i okrijepu. Poručila im je da neće zaboraviti svoja predizborna obećanja. "U izradi je dokumentacija za cestu do groblja, a slijedeće godine krećemo u izgradnju. Nama su važna sva naša mjesta i zato ćemo sve obećano i izvršiti." - izjavila je gradonačelnica Ana-Marija Petin u pratnji svog zamjenika Dalibora Fofonjke.

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Uredovni dan gradonačelnice

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2018.

Proracun u malom 2017 kopija

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

GospodarenjeOtpadom

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

kamere park

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 86 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 73

Jučer 516

Ovaj tjedan 3883

Ovaj mjesec 14351

Ukupno 1850996