Duet001U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Orahovica, u ispunjenoj svečanoj Sali hotela Dukat. održan je sjajan koncert ozbiljne glazbe. Bračni par Maja i Trajko Iljovski zasvirali su neobičan duet, violončela i harmonike što je definitivno stvorilo jedna novi svijet glazbe. Orahovčani su bili oduševljeni:

-Veliki posjet govori puno. Bile su ovo sjajne izvedbe, nešto što Orahovica do sada nije vidjela i od srca se zahvaljujem bračnom paru Iljovski što su se odazvali na naš poziv i odradili sjajan koncert. – riječi su predsjednika Ogranka MH Orahovica Zorislava Milkovića. Majai Trajko koncert su odradili s osmijehom, a kako je došlo do ideje dueta ova dva instrumenta:

-Ova naša tango priča je počela prije nekih 15 godina, još za vrijeme naših studentskih dana kada smo sasvim slučajno Trajko i ja probali kako će zajedno zvučati violončelo i harmonika i dopalo se nama pa našim kolegama i na  kraju i publici. S godinama smo nastupali na raznim manifestacijama, gradili smo repertoar, a malo kasnije smo i proširili taj sastav. Naime, stvorili smo sekstet 2005. godine da bi prije tri godine oformili ansambl pod nazivom Tangos u Osijeku, također jedan sekstet u kome svira violina, viola, violončelo, harmonika, kontrabas i klavir. Gradimo ovu priču iz dana u dana, bilo je svakakvih nastupa i uvijek se trudimo da poboljšamo taj repertoar i da publici ponudimo nešto novo. – kaže violončelistica Maja Iljovski koja je inače članica opernog orkestra HNK-a u Osijeku. Njen suprug Trajko, harmonikaš, profesor harmonike u glazbenom odjelu OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru i kao vanjski suradnik opernog zbora HNK Osijek, poznat je po podacima da njegovi učenici ostvaruju niz vrijednih uspjeha na međunarodnim natjecanjima:

-Ponosan sam na sve moje učenike koje učim da vole glazbu, da uživaju svirati svaki instrument pa tako i harmoniku. Lijepo je kada vidiš da dolazi puno učenike i da vole ono što rade, odmah i sam dobijem motiv više. – kaže Trajko te dodaje da bavljenje glazbom iziskuje ogroman napor:

-Sviranje bilo kojeg instrumenta je težak i zahtjevan, svaki ima svoju težinu, svaki program zahtjeva napor i ogromnu koncentraciju, no kada te publika nagradi pljeskom, ništa nije teško. Ova kombinacija harmonika-violončelo je doista zanimljiva. Supruga i ja smo dosta istraživali, svi znamo da je violončelo jako sličan čovječjem glasu, a harmonika je ovdje jedna podloga ili baza svega i tako kada smo to spojili dobili smo jedan rezultat koji govore da ova dva instrumenta sjajno idu jedan s drugim  i da im najbolje leži tango repertoar. – zaključuje Trajko Iljovski. (V.G.)

Uredovni dan gradonačelnice

Pretraživanje

smjestaj

Proracun u malom 2017 kopija

Fiber Optics02

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

BanerZaLink

Strategija

 

Javni poziv za udruge 2017. - Rezultati

Javni poziv udrugama 2017

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

Lokalna akcijska grupa

lag papuk.fw

Virtualna šetnja Orahovicom

virtualnasetnja

kamere park

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 65 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 4

Jučer 1031

Ovaj tjedan 3467

Ovaj mjesec 17598

Ukupno 1578493