GeoloskiZid Kamenolom2015 012 tonemappedU razgovoru s gospodinom Nenadom Sabljakom mag. geol, direktorom tvrtke Radlova d.o.o. saznali smo a zatim i obišli lokaciju „Geološkog zida“ koji je izgrađen na samom ulazu u kamenolom tj. na izlazu s izletišta „Orah“.

Radlovac d.d. jedan je od najstarijih proizvođača tehničkog kamena i općenito jedna od najstarijih tvrtki u Republici Hrvatskoj koja se više od stotinu godina bavi istom djelatnošću; proizvodnjom tehničkog kamena za visoko i niskogradnju te petrurgiju, na istom mjestu već u šestoj državi.

Osim dugogodišnje tradicije , poznat je po kvaliteti proizvoda od dijabaza (eruptivna stijena ) i dolomita (sedimentna stijena ) koja se kontinuirano prati više od pedeset godina, za što posjeduje certifikate odgovarajućih državnih ustanova. Dugogodišnji je ekskluzivni dobavljač kamena za proizvodnju kamene vune tvrtkama Knauf i Rockwool .

Radlovac posjeduje svu potrebnu dokumentaciju za legalan rad na četiri lokacije u Parku prirode Papuk. Povrh toga i dokumentaciju za sanaciju i prenamjenu poslova oštećenog rudarskim radovima po kojoj se već radi turistička zona u kamenolomu Hercegovac s jezerom dubine 20 metara, vidikovcima, ulaznim platoom , parkiralištem, pristupnom cestom i saniranim ostacima plemićke kurije (Curiae Nobilitaris) kao infocentrom tj. početnom točkom za obilazak ovog prostora od dvadesetak hektara. Više od milijun kuna vlastitih sredstava Radlovac je dosada uložio u navedene projekte.

Jedan od priloga takovom odnosu prema poslovanju i brizi za lokalnu zajednicu je izrada geološkog zida na lokalitetu Hercegovac. Malo je poznato da su područje planina Krndije i Papuka izuzetno bogati raznolikim stijenama i geološkim strukturama. Radlovac je na temelju dostupnih uzoraka i idejnom projektu D. Jamičića sagradio geološki zid koji svojim sadržajem predstavlja zbirku najvažnijih stijena šire okolice Radlovca i Orahovice. Značajni sadržaj zida posvećen je stijenskoj masi koje eksploatira poduzeće, s lokaliteta na području potoka Radlovac. Dio je i s lokaliteta Pištanske rijeke, Kaptolačkog i Hercegovačkog potoka , te kamenoloma Vetovo iz kojega su dovezeni komadi stijena uglavnom amfilolita. Zbog samih karakteristika zida, njegove visine i dužine (cca 8 x 50m), za potrebe njegove izgradnje prikupljene su uglavnom čvrste stijene(cca 3000 m3). U zidu su prisutni samo glavni varijeteti stijena, starijeg i mlađeg paleozoika, donjeg i srednjeg trijasa, te dijela tercijara (badena ) do kojih se moglo doći lokalnim prometnicama i kamionima. U centralnom je dijelu zida stiliziranom oznakom prikazana lokacija stijena u kojima je nađena flora srednje karbonske starosti. Uza zid je postavljen i veliki pano s detaljnom geološkom kartom šire okolice Orahovice i potoka Radlovac, te pripadajućim geološkim stupom.

Glavna želja nije bila dati odgovor na mnoga geološka pitanja, već senzibilizirati javnost na jedno bogatstvo oko nas koje je malo kome poznato, te dati svoj prilog turističkoj karti Grada Orahovice i Parku prirode Papuk kao Geoparku.

Geološki zid dio je većeg projekta koji uključuje poučnu geološku stazu gdje će zainteresirani osim mnogih raznolikih izdanaka stijena moći vidjeti različite strukturne geološke oblike koji se nigdje bolje ne vide nego u kamenolomu.

 

Geološki zid:

Pretraživanje

Kontaktirajte nas

Gradski mail

Adventski radio na trgu

Adventski radio Manja

Winamp  Windows Media Player icon  itunes  Real Player icon  Quicktime

shoutcast

Uredovni dan gradonačelnice

Adventska čarolija u Orahovici

PlakatAdvent2018

ProgramAdvent2018 001

ProgramAdvent2018 002

JAVNI POZIV za dodjelu potpora iz Programa poticanja razvoja poduzetništva Grada Orahovice u 2018.

Ne dvoji - odvoji

NeDvojiOdvoji

Proracun u malom 2017 kopija

Privatnost i zaštita osobnih podataka

zastita osobnih podataka GDPR

VideoGalerija

smjestaj

Fiber Optics02

GospodarenjeOtpadom

Prostorni plan uredjenja grada Orahovice

 

Javna rasprava - lokalni program za mlade

LPM PAUK Banner

Strategija

 

Skyline Web kamera

Webcam Live

TZG Orahovica Logo04

KamereNaJezeru

Tko je online

Imamo 33 gostiju i nema članova online

Broj posjetitelja

Danas 0

Jučer 439

Ovaj tjedan 0

Ovaj mjesec 7215

Ukupno 1927874